Kisah AR Rahman Memeluk Islam

AR Rahman tentang sebab dia memeluk Islam tetapi tidak mahu memaksakannya kepada orang lain

AR Rahman menukar namanya daripada Dileep Kumar selepas memeluk Islam hanya beberapa hari sebelum pelancaran projek besar pertamanya, Roja.  Pada hari lahirnya, berikut adalah perjalanan peribadinya.

AR Rahman adalah salah seorang artis yang mempunyai kisah perjuangan yang menyakitkan dan telah mendaki tangga kejayaan, selangkah demi selangkah.  Pemenang Oscar itu adalah salah seorang daripada segelintir yang benar-benar meletakkan India di peta global dalam dunia muzik.  Namun, selain muziknya, pengislamannya masih menjadi topik perbincangan sehingga hari ini.
AR Rahman dilahirkan sebagai Dileep Kumar, tetapi memeluk Islam, bersama-sama dengan keluarganya, beberapa ketika selepas kematian bapanya, komposer muzik RK Shekhar, dan beberapa ketika sebelum pengeluaran projek besar pertamanya, Roja.  Rakannya Trilok Nair telah memberitahu Krishna Trilok dalam biografinya yang sah, Notes of a Dream, bahawa ibu Rahman, Kareema Begum telah berkeras untuk menukar namanya dalam kredit filem itu pada saat-saat akhir.  Dia berkata, “Ia adalah permintaan yang agak besar untuk dibuat pada lewat hari itu, tetapi dia khusus mengenainya.  Dia berkata ia benar-benar penting baginya secara peribadi.  Malah, dia lebih suka tidak nama lelaki itu muncul sama sekali, daripada nama baharunya tidak muncul dalam kredit.”
Rahman tidak percaya untuk memaksakan kepercayaan agamanya kepada orang lain. Dia pernah memberitahu Hindustan Times Brunch dalam satu wawancara, “Anda tidak boleh mengenakan apa-apa. Anda tidak boleh meminta anak lelaki atau anak perempuan anda untuk tidak mengambil sejarah kerana ia membosankan, dan sebaliknya mengambil ekonomi, atau sains. Ia adalah pilihan peribadi.”
Rahman berkata, ramai yang bertanya kepadanya sama ada mereka akan berjaya apabila memeluk Islam tetapi dia lebih suka berdiam diri.  “Ini bukan tentang memeluk Islam, ia tentang mencari tempat dan melihat sama ada ia menekan butang dalam diri anda.  Guru kerohanian, guru sufi, mengajar saya dan ibu saya perkara yang sangat-sangat istimewa.  Terdapat perkara istimewa dalam setiap agama, dan inilah yang kami pilih.  Dan kami bertahan dengannya.”
Dia menambah, “Doa sangat berfaedah. Ia telah menyelamatkan saya daripada banyak kejatuhan. Di antara solat, saya fikir, ‘Oh, saya perlu solat, jadi saya tidak boleh melakukan kerosakan ini’. Orang dari agama lain melakukan perkara yang sama dan juga damai. Bagi saya, ini berkesan!”
Anak perempuan Rahman, Khatija, telah berdiri teguh tanpa meminta bantuan bapanya apabila dia dikritik kerana memakai burkha pada acara yang dia hadiri bersamanya.
 Ketika diminta mengulas mengenai perkara itu, Rahman berkata dalam temu bual kepada The Quint bahawa dia juga akan memakai burqa, jika boleh. Beliau berkata, “Seorang lelaki tidak boleh memakai burqa, jika tidak saya akan memakainya. Ia akan menjadi sangat mudah untuk pergi dan membeli-belah, mencari kehidupan yang stabil. Anda tahu, saya fikir, dia mendapati kebebasannya. Kerana dia adalah seseorang yang akan pergi ke pengebumian ibu pembantu rumah atau saudara pembantu rumah. Dan saya kagum dengan kesederhanaannya dan apa yang dia lakukan secara sosial.”
Artikel ini disalin dari:-
https://www.hindustantimes.com/music/ar-rahman-on-why-he-embraced-islam-but-wouldn-t-want-to-impose-it-on-anyone-else/story-rBaJaEn8ODrhVD5Fum1eqJ_amp.html 

Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *