Salam Nuzul Quran dan Salam Ibadah 10 Malam Terakhir Ramadhan

بِسْـــــــــــﻢِ  ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ِﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــــﻢ
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيْدِنَا مُحَمَّدْ …وَعَلَى اَلِهِ سَيْدِنَا مُحَمَّدٍ 
‎السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
Berbahagialah kepada yang meraikannya dengan memenuhi waktu malam tersebut dengan amalan dan ibadah kepada Allah SWT. Kami menyedut kiriman doa ini untuk jadi panduan untuk tahun-tahun mendatang, jika dizinkan Allah, insyaaAllah!

DOA MALAM NUZUL QUR’AN:

Bismillahirrahmanirrahim

Allaahumma nawwir quluubanaa bi tilaawatil qur aan, wa zayyin akhlaaqonaa bijaahil qur aan, wa hassin a’maalanaa bi dzikril qur aan, wa najjinaa minan naari bi karoomatil qur aan, wa adkhilnal jannata bi syafaa’atil qur aan.

Maksud Doa Ini: 

“Yaa ALLAH, sinari hati kami dengan membaca al Quran. Hiasi akhlak kami dengan kemuliaan Al-Quran. Baguskanlah amalan kami dengan berzikir serta bertadarus Al-Quran. Selamatkanlah kami dari api neraka dengan kemuliaan Al-Quran. Masukkanlah kami ke dalam syurgaMu dengan syafaat Al-Quran.”

Yaa Allah… yaa Rahman Yaa Rahim..Yaa Muhammad…
Aku memohon kepada-Mu, Muliakanlah kami. Bahagiakan Keluarga kami. Kuatkan iman kami. Berkahi rezeki kami. Beri kenikmatan dalam beribadah. Hiasilah hati kami dengan kesabaran dan kasih sayang,

Yaa Allah yaa Robbil Izzati..
Jadikan kami termasuk orang yang Engkau rahmati dalam 10 hari pertama Ramadhan. Yang Engkau AMPUNI dosa-dosanya dalam 10 hari yang kemudian. Yang Engkau bebaskan dari api Neraka dalam 10 hari terakhir. Dan Engkau beri kesempatan kami untuk bermunajat kepadaMu di malam Lailatul Qhadar. Kabulkanlah doa-doa kami, peliharalah kesihatan kami dan berilah kecintaan kami kepada Mu dan kepada Al Quran..

Aamiin… yaa Rabbal Aamiin

Petikan dari salah satu bacaan khutbah Jumaat oleh Tuan Iddin Ramli, seorang pendakwah bebas di Malaysia…

JANGAN MALU KALAU TAK PANDAI BACA QURAN.

  • Al-Quran ini adalah anugerah dari Allah untuk umat akhir zaman. Ianya tiada pada umat terdahulu. Selagi nyawa di kandung badan. Bacalah Al-Quran paling kurang sehari satu muka.
  • Sebab apa? Sebab suatu saat nanti kita semua akan tinggal sendiri dan Al-Quran ini akan jadi peneman kita.
  • Baca Al-Quran dapat pahala/ dengar orang baca Al-Quran pun dapat pahala/ kita pegang pun dapat pahala/ kita tengok Al-Quran pun dapat pahala.
  • Sebab tu beruntunglah mereka yang menjadikan Al-Quran ni sebagai sahabat dan teman yang dia tak pernah tinggalkan sebab apa? Sebab Al- Quran ni juga merupakan ubat/ penawar bagi kesedihan kita semua/ juga bagi yang ada masalah dalam penghidupan.
  • Sebab kalau nak hati tenang dan bahagia bacalah dan dengarlah Al-Quran, Allah SWT dah sediakan jalan2 kebahgiaan untuk kita.
  • Akan tetapi malangnya kita suka pilih dan cari jalan lain.
  • Kalau tak pandai baca Al-Quran tak mengapa, jangan malu untuk belajar. Jangan malu! Sebab hidup ini terlalu singkat hidup ini terlalu singkat.
  • Sepatutnya kita bukan malu dengan manusia tapi malulah dengan Allah sebab apa? Sebab kita hidup Allah bagi nikmat demi nikmat tapi kita masih melupakan dan masih meninggalkan Al-Quran.
SALAM NUZUL QURAN DAN SELAMAT BERIBADAH UNTUK 10 MALAM TERAKHIR RAMADHAN

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *